Skip to main content
Arrow Electronics, Inc.
Woman standing on platform overlooking mountains
Cikk

Az 5 legfontosabb kiberbiztonsági probléma a többfelhős környezetekben

| Robert Neal

A többfelhős környezetek védelme korunk biztonsági fenyegetéseivel szemben

 

Nincs jobb alkalom a mostaninál! Tekintse át a biztonsági fenyegetéseket, amelyekkel az ügyfeleknek kell szembenézniük a többfelhős felhőstratégia bevezetésekor.

A többfelhős stratégia alkalmazása jó okkal terjedt el: a vállalatok számára rugalmasságot biztosít az alkalmazások és a munkaterhek hatékony és gazdaságos, a céloknak leginkább megfelelő módon történő elosztásához. Ugyanakkor mindez ki is nyithatja az ajtót a kibertolvajok előtt, akik a támadási felületek szaporodásával igyekeznek kihasználni a sebezhetőségeket. Az összetett felhőkonfigurációk és adattárolási infrastruktúrák jelentős biztonsági kockázatot jelentenek az ügyfelek számára, miközben az információs és számítástechnikai technológiák bevezetéséért, kezeléséért és használhatóságáért felelős vezetőket folyamatos riadókészültségben tartják a rosszindulatú programok és zsarolóprogramok, valamint a pszichológiai manipulációs technikák, amelyek arra ösztönzik az embereket, hogy magánjellegű vagy bizalmas információkat adjanak ki. A generatív mesterséges intelligencia pedig minden eddiginél kifinomultabbá és megfoghatatlanabbá teszi a támadásokat, mivel a kiberbűnözők macska-egér harcot játszanak az őket meghiúsítani hivatott, mesterséges intelligenciával működő védelmi rendszerekkel. A statisztikák sokatmondóak:

  • A vállalati adatok 60%-át felhőben tárolják[1]
  • A vállalkozások 89%-a támaszkodik egynél több felhőszolgáltatásra[2]
  • A vállalatok 83%-a tapasztalt már adatvédelmi incidenst[3]
  • 4,35 millió dollár az adatvédelmi incidensek átlagos globális költsége[4]
  • Az IT vezetők 63%-a számít a kiberbiztonsági szolgáltatásokra fordított kiadások növelésére[5]

A kiberbiztonsági megoldások széles körben elérhetőek, így minden méretű vállalat hozzáférhet a vállalati szintű biztonsághoz. Azonban ritka az a szervezet, amelyik számára a biztonság alapvető képesség. Még az erős IT-csapatokkal rendelkezők is gyakran szembesülnek sávszélességi korlátokkal és képességbeli hiányosságokkal, miközben csapataik a szolgáltatások (XaaS) biztosításával küzdenek. Nagy a kereslet az olyan felügyelt szolgáltatók iránt, amelyek segítenek a vállalatoknak megvédeni az embereiket, az adataikat és az eszközeiket, illetve azok iránt is, amelyek segítenek a gyors helyreállításban, ha veszély jelentkezik. A felhő-, hálózati és végpontbiztonságtól kezdve a személyazonosság- és a hozzáférés-kezelésen át a sebezhetőség-kezelésig és a tartalombiztonságig, Ön alapvető szerepet játszik az ügyfelek fenyegetések ellen történő védelmében, valamint biztonsági felügyeletében. 

Többféle fenyegetés kereszttüzében

Itt az ideje, hogy áttekintse azokat a biztonsági fenyegetéseket, amelyekkel az ügyfeleknek szembe kell nézniük a többfelhős felhőstratégia bevezetésekor, azokkal a megoldásokkal egyetemben, amelyek segíthetnek nekik megbirkózni a kihívásokkal teli világunkkal

1. Jogosulatlan hozzáférés: A többfelhős felhőkörnyezetet használó vállalatok számára a lista élén az adatbiztonság megsértésének a megakadályozása áll. Az érzékeny adatok több felhőplatformon történő tárolása növeli a támadási felületet, ami megnehezíti a megfelelő biztonsági ellenőrzések fenntartását. Csökkentse a kockázatot azáltal, hogy segít a szervezeteknek robusztus hozzáférés-kezelési mechanizmusok, például többfaktoros hitelesítés, erős jelszószabályok és részletes hozzáférés-szabályozás bevezetésében. A felhasználói tevékenységek rendszeres figyelemmel kísérése és ellenőrzése szintén segíthet a potenciális fenyegetések azonnali azonosításában és az azokra való reagálásban. A zéró bizalom-hálózati biztonsági keretrendszer kötelező.

2. Adatvesztés és helyreállítás: Bár a felhőszolgáltatók nagyfokú rendelkezésre állást és redundanciát kínálnak, az adatvesztés továbbra is nagy aggodalomra ad okot. A véletlen törlés, a szoftverhibák és a munkatársak nem megfelelő gondossága csupán néhány a lehetőségek közül. Az átfogó adatmentési és helyreállítási stratégia végrehajtása alapvető fontosságú az ilyen incidensek hatásainak mérsékléséhez. Fontolja meg a különböző felhőszolgáltatók és földrajzi régiók között elosztott automatizált biztonsági mentéseket, és határozottan ösztönözze az adatok helyreállítási folyamatainak rendszeres tesztelését.

3. Helytelen felhőkonfiguráció: A felhő rossz konfigurációja nyugtalanító, veszélyes és költséges lehet. A helyzet komplexitása viszont egyre csak növekszik, ahogy a vállalkozások egyszerre több felhőplatformot kezelnek. A helytelen konfiguráció érzékeny adatok véletlen feltárásához, a hálózat nyílt sebezhetőségéhez vagy a jogosulatlan felhasználóknak véletlenül túlzott jogosultságok megadásához vezethetnek. A biztonsághoz ragaszkodó partnerek rendszeres auditokat és biztonsági értékeléseket végezhetnek, amelyek azonnal azonosítják és kijavítják a hibás konfigurációkat. Ugyanakkor lehetőség van a többfelhős felhőkörnyezetek védelmére kifejlesztett, mesterséges intelligenciával működő biztonsági eszközök telepítésével olyan proaktív megközelítés bevezetésére is, amely még az előtt nyújt védelmet a fenyegetések ellen, hogy azok pusztítást okozhatnának.

4. Megfelelőségi és szabályozási követelmények: Az ágazatspecifikus szabályozásoknak és adatvédelmi törvényeknek való megfelelés kritikus fontosságú a többfelhős felhőkörnyezetben működő vállalakozások számára. A megfelelőségi tanúsítványok a felhőszolgáltatóknál eltérőek, és a felhasználónak kell meggyőződnie arról, hogy ezek a tanúsítványok megfelelnek-e a követelményeknek. Segíthet a vállalatoknak abban, hogy megértsék a megfelelőségi kötelezettségeiket, és megfelelő biztonsági ellenőrzéseket, titkosítást és adathozzáférési korlátozásokat hajtsanak végre a felhőszolgáltatóknál a megfelelőség fenntartása és az érzékeny ügyféladatok védelme érdekében.

5. Szolgáltatói függőség: A többfelhős környezetben az egyes felhőszolgáltatókra való támaszkodás az adatbiztonság tekintetében potenciális kockázatokat rejt magában. Mindegyiknek megvannak a saját biztonsági eszközei és protokolljai, és nincs garancia arra, hogy jól együttműködnek egymással. Ez pedig sebezhetőséget eredményez. Továbbá, ha egy felhőszolgáltatónál szolgáltatáskiesés vagy biztonsági rés adódik, az súlyosan érintheti az ügyfelek üzleti tevékenységét. Egy szolgáltatófüggetlen, átfogó, több felhőre épülő, egyértelmű adathordozhatósági irányelvekkel rendelkező megoldással garantálható, hogy az ügyfelek zökkenőmentesen, redundancia biztosítása mellett migrálhassák az alkalmazásokat és az adataikat.

Védje ügyfeleit a központi infrastruktúrától a peremhálózaton át a felhőig

Ahogy a vállalatok egyre inkább átveszik a többfelhős stratégiát, elengedhetetlen, hogy foglalkozzanak a kapcsolódó kiberbiztonsági kockázatokkal is. Tudjon meg többet arról, hogy az Arrow biztonsági megoldásai hogyan segíthetnek felmérni és kezelni az ügyfelek többfelhős biztonsági helyzetét,vagy lépjen kapcsolatbaaz Arrow képviselőjével.

Forrás:

[1]Statista

[2]Computerworld

[3][4]IBM

[5]Tech Target

További cikkek a biztonsággal kapcsolatban

Legyen viszonteladó partner
Legyen Ön is partnerünk