Skip to main content
Arrow Electronics, Inc.
Woman standing on platform overlooking mountains
Artikel

Top 5-cyberbeveiligingsbezorgdheden voor multicloud-omgevingen

| Robert Neal

Verdedig multicloud-omgevingen tegen de huidige beveiligingsbedreigingen

 

Nu is het moment! Bekijk beveiligingsbedreigingen waar uw klanten doorheen moeten navigeren bij het implementeren van een multicloud-strategie.

Multicloud-adoptie is begonnen en niet voor niets - het geeft bedrijven de flexibiliteit om apps en workloads efficiënt en kosteneffectief te implementeren, op de manier die het beste bij hun doelstellingen past. Maar het zet ook de deur open voor cyberdieven die de kwetsbaarheid van toegenomen aanvalsopeningen willen uitbuiten. Complexe cloudconfiguraties en infrastructuur voor gegevensopslag vormen aanzienlijke beveiligingsrisico's voor uw klanten, waardoor CIO's zeer alert blijven op malware en ransomware, evenals social engineering-technieken die mensen verleiden om privé- of vertrouwelijke informatie te onthullen. En generatieve AI maakt aanvallen geavanceerder en ongrijpbaarder dan ooit, terwijl cybercriminelen kat en muis spelen met de AI-aangedreven verdedigingen die bedoeld zijn om ze te dwarsbomen. De statistieken zijn een eyeopener:

  • 60% van de bedrijfsgegevens wordt opgeslagen in de cloud [1]
  • 89% van de organisaties vertrouwt op meer dan één cloudservice [2]
  • 83% van de bedrijven heeft te maken gehad met een datalek [3]
  • $ 4,35 miljoen wereldwijde gemiddelde kosten van een datalek [4]
  • 63% van de IT-leiders verwacht de uitgaven aan cyberbeveiligingsdiensten te verhogen [5]

Cyberbeveiligingsoplossingen zijn breed beschikbaar, waardoor bedrijven van elke omvang toegang hebben tot beveiliging op ondernemingsniveau. Maar slechts voor een enkele organisatie is beveiliging een kerncapaciteit. Zelfs die met sterke IT-teams hebben vaak te maken met bandbreedtebeperkingen en hiaten in capaciteit terwijl hun teams worstelen met het beveiligen van een wereld van een alles-in-een-service (XaaS)Beheerde service providers die bedrijven kunnen helpen hun mensen, gegevens en bedrijfsmiddelen te beschermen, zijn zeer gewild, net als degenen die hen kunnen helpen snel te herstellen wanneer ze gecompromitteerd zijn. Van cloud-, netwerk- en eindpuntbeveiliging tot identiteits- en toegangsbeheer tot kwetsbaarheidsbeheer en inhoudsbeveiliging, u speelt een essentiële rol in de bescherming van uw klanten tegen bedreigingen en in hun beveiligingsbewaking. 

Het is ook een wereld met bedreigingen van alle kanten

Het is altijd een goed moment om de beveiligingsbedreigingen te bekijken waar uw klanten doorheen moeten navigeren bij het implementeren van een multicloud-strategie en naar de oplossingen te kijken die hen kunnen helpen omgaan met een uitdagend landschap

1. Onbevoegde toegang: Datalekken op afstand houden staat bovenaan de lijst voor bedrijven die multicloud-omgevingen implementeren. Het opslaan van gevoelige gegevens op multicloud-platforms verhoogt het aanvalsoppervlak, waardoor het moeilijker wordt om adequate beveiligingscontroles te handhaven. Beperk het risico door organisaties te helpen bij het implementeren van robuuste toegangsbeheermechanismen, zoals multifactorauthenticatie, sterk wachtwoordbeleid en granulaire toegangscontroles. Het regelmatig monitoren en auditen van gebruikersactiviteiten kan ook helpen bij het snel identificeren van en reageren op potentiële bedreigingen. Een Zero Trust-netwerkbeveiligingskader is een must.

2. Gegevensverlies en -herstel: Hoewel cloudproviders een hoge beschikbaarheid en redundantie bieden, blijft gegevensverlies een grote zorg. Onbedoelde verwijdering, softwarebugs en hiaten in de zorgvuldigheid van werknemers zijn slechts enkele oorzaken. Het implementeren van een uitgebreide strategie voor back-up en herstel van gegevens is cruciaal om de impact van dergelijke incidenten te beperken. Overweeg geautomatiseerde back-ups die over verschillende cloudproviders en geografische regio's worden gedistribueerd en moedig ten zeerste het regelmatig testen van gegevensherstelprocessen aan.

3. Verkeerde configuratie van de cloud: Verkeerde configuratie van de cloud is storend, gevaarlijk en kostbaar. De complexiteit neemt toe naarmate bedrijven meerdere cloudplatforms tegelijkertijd beheren. Verkeerde configuraties kunnen leiden tot onbedoelde blootstelling van gevoelige gegevens, kwetsbaarheden in het open netwerk of het onbedoeld verlenen van buitensporige machtigingen aan onbevoegde gebruikers. Partners met beveiligingskennis kunnen regelmatig audits en beveiligingsbeoordelingen uitvoeren die verkeerde configuraties snel identificeren en corrigeren. U kunt ook een proactieve aanpak stimuleren die verdedigt tegen bedreigingen voordat ze schade toebrengen door AI-aangedreven beveiligingstools te implementeren die speciaal zijn gebouwd om multicloud-omgevingen te beschermen.

4. Nalevings- en regelgevende vereisten: Naleving van branchespecifieke regelgeving en wetgeving inzake gegevensbescherming is van cruciaal belang voor degenen die in multicloud-omgevingen werken. Nalevingscertificeringen variëren per cloudprovider en het is aan de gebruiker om te bevestigen of die certificeringen aan zijn/haar vereisten voldoen. U kunt bedrijven helpen hun nalevingsverplichtingen te begrijpen en passende beveiligingscontroles, versleuteling en gegevenstoegangsbeperkingen te implementeren bij cloudproviders om naleving te handhaven en gevoelige klantinformatie te beschermen.

5. Afhankelijkheid leverancier: Vertrouwen op gegevensbeveiliging door elk van de cloudproviders in een multicloud-omgeving brengt potentiële risico's met zich mee. Elke cloudprovider heeft zijn eigen beveiligingstools en -protocollen en er is geen garantie dat ze goed afstemmen met andere cloudproviders. Dat is een kwetsbaarheid. Bovendien, wanneer een cloudprovider te maken krijgt met een servicestoring of een beveiligingsinbreuk, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de bedrijfsactiviteiten van uw klanten. Het leveren van een leverancier-agnostische, uitgebreide multicloud-oplossing met duidelijk beleid voor dataportabiliteit zorgt ervoor dat uw klanten applicaties en data naadloos kunnen migreren, met een gegarandeerde redundantie.

Bescherm uw klanten van kern tot rand tot cloud

Naarmate bedrijven steed meer multicloud-omgevingen omarmen, is het essentieel dat ze de bijbehorende cyberbeveiligingsrisico's aanpakken. Kom meer te weten over hoe de beveiligingsoplossingen van Arrow u kunnen helpen bij het beoordelen en aanpakken van de multicloud-beveiligingspositie van uw klanten ofneem nu contact opmet een vertegenwoordiger van Arrow.

Bronnen:

[1]Statista

[2]Computerworld

[3][4]IBM

[5]TechTarget

Word een kanaalpartner
Partner worden